I Saweto i Peru vender aktivisten Edwin Chota tilbake til sine asháninka-røtter og finner at folket hans ikke lenger kan jakte på mat fordi dyra har flyktet fra regnskogen og den ulovlig hogsten som pågår der. Bonden Máxima Acuna prøver å dyrke poteter og fange fisk på eiendommen hun kjøpte av onkelen, men hun bor på en gullgruve, og gruveeierne gjør alt for å bevise at jorda ikke egentlig tilhører henne. Awajun-samfunnet i det nordlige Amazonas drikker vann som er forurenset av olje, og barnearbeideren Osman Cunachi blir kjent over hele kloden da bildet av ham, gjennomvåt av olje fra opprydningsarbeidet etter en oljelekkasje, går verden rundt.
Joseph Zárates imponerende dokumentarverk tar tre av Perus mest verdifulle naturressurser – gull, tre og olje – og avslører hvilken tragedie, vold og korrupsjon som er viklet inn i utvinningen av disse. Men han trekker oss også inn i den rike verdenen til Perus urbefolkning og gjør oss kjent med lokale helter, eldgamle skikker og lidenskapelige unge miljøforkjempere. Indre kriger gir innblikk i kulturene som lever i det forsvinnende Amazonas, og er en mektig, sjokkerende avsløring av industrien som ødelegger denne delen av verden.
Boka inngår i Caminos sakprosaserie ‘Latin-Amerika på norsk’. Oversetter og journalist Elida Høeg har jobbet mye med tematikken, både rovdriften og klimakampen i denne delen av Latin-Amerika, og også undersøkende journalistikk/cronica-sjangeren og journalistens rolle og ansvar. Dette skriver hun fint om i etterordet til Indre kriger, der hun også trekker trådene til Det norske pensjonsfondet og norske selskapers aktiviteter i denne delen av verden.