Replikk nr. 54-55 2023

150 kr

Dobbeltnummeret Jente/Vandring er to temaer i ett tidsskrift, hvor den ene halvdelen har tema Jente og den andre har tema Vandring.

Nr. 54 JENTE er en hyllest til «girlhood» i alle former. Vi ser på «jente» som kategori både samfunnsmessig og biologisk, både spirituelt og historisk. Som jente slipper en gjerne ikke fra kroppens kvinnelighet, en lever i en kropp som er tilgjengeliggjort i media, i populærkulturen, i samfunnsdebatten. Livmoren diskuteres som den er offentlig eiendom. I Jente kan en lese om begrepet «gurlesk», som kan utvide hvordan vi ser på det jentete og feminine, en kan lese om endometriose og forståelsen av kvinners smerte historisk, nye lesninger av de Sade, om den pågående debatten i USA om feminisme og ulike forståelser av kjønn. Nummeret inneholder flere kunstbidrag som utforsker femininitet og styrke, samt kvinneundertrykkelse og reaksjoner etter overgrep, og skjønnlitteratur som utforsker oppvekst og morsrollen.

Nr. 55 VANDRING er en utforsking av vandringen, som på mange måter er menneskets grunntilstand. Fra beina som er laget for å sette den ene foten foran den andre, til sinnet som er i stadig utvidelse, som flyktig beveger seg fra øyeblikk til øyeblikk uavhengig av tilstanden kroppen befinner seg, til språket som stadig endrer seg. En kan her lese om de mange formene for vandring i Tolkiens Ringenes herre, både gjennom skogen, døden, livet og tiden. En kan lese om slaveriets mange ansikter i USA. En finner råd om gåing, og tas gjennom skjønnlitterære bidrag på reise både gjennom familiehistorie, natur og helt ut i det ytre rom. Vi er en tur innom nobelprisvinner Jon Fosses Kvitleik (2023), og en får se utsnitt av gatekunst som pryder mange av våre reiseveier, samt kunst som utforsker tilhørighet, fremtid, fortid og andre verdener.

Både Jente og Vandring er fylt med fantastiske illustrasjoner.

21 på lager

Om utgiveren:


Replikk er et uavhengig og ikke-kommersielt tidsskrift laget av studenter og nyutdannede ved Universitetet i Bergen. Replikk er universitetets eneste tverrfaglige tidsskrift for samfunnsvitenskap og humaniora, og har fokus på aktuelle og spennende tema som diskuteres på tvers av både sjangre og fagfelt.

Replikk gir deg faglig påfyll samtidig som det kan være tidsskriftet du koser deg med i kaffepausen.

replikk.org

Tegn abonnement her!

Kjøp tidligere utgaver

Andre likte også…

Meny