Samtiden 04/2023

179 kr

Ikke nok med at krigen i Ukraina har bragt hundrevis av milliarder for salg av gass til skyhøye priser inn i statskassen. Nå kan norske våpenprodusenter juble fordi Ukraina synes å ha et umettelig behov for ammunisjon og våpen. Våpen er tema i årets fjerde utgave.

Journalist Jens-Eirik Larsen har skrevet om fredsnasjonen Norge som er blant verdens største våpenprodusenter.

Forfatteren Johnny Halberg har grepet fatt i motiver og konspirasjoner knyttet til skolesytingen i USAs som er ute av kontroll.

Samfunnsviter Johan Trovik peker på nye etiske problemstillinger når KI kan skape fullstendig autonome våpen.

Redaktør Magne Lerø ser på våpnenes historie, fra Moses, til David og Goliat, Jesus og fram til Jens Stoltenberg.

Med mer enn 1,5 millioner skytevåpen er Norge et av verdens mest bevæpnede land, skriver redaksjonssjef Bård Andersson.

Et nytt Europa krever politisk mot og vilje hos europeiske ledere – samt betydelig militærmakt, konkluderer forskeren Karsten Friis i sitt essay.

Norge er et av de få land i verden hvor politiet ikke bærer våpen. Journalist Ellen Lund gir et innblikk i debatten om tiden er inne for bevæpne politiet.

Rundt midten av 2010-tallet bombarderte norske litteraturkritikere forfattere med såpass mange ønskelister og krav at det nærmet seg en trussel mot kunstens autonomi, hevder kritiker og forfatter Martin Svedman.

Heidi Bøhagen ved Litteraturhuset i Bergen henter fra bøker med en transperson som hovedfigur og mener de gir oss muligheten til å forstå mer av hvordan kjønnsidentitet oppleves.

«Unnskyld, planeten, for jeg har syndet. I dag har jeg spist en pølse, fylt bensin og malt utedoen rosa», skriver Anna Håskoll Haugen i sitt essay.

Alf van der Hagen samtaler med Brynjulf Jung Tjønn, forfatter og nyvalgt leder av Den norske forfatterforening, adoptert fra Sør-Korea om å være annerledes og holde fast på sin barnetro.

Det er åtte år siden Kenneth Moe debuterte med romanen Rastløs som han fikk både ros og heftig kritikk for. Nå tar han et oppgjør med seg selv og sin samtid i lys av 22. juli og Dostojevskij.

Emner

Bidragsytere

Tomt på lager

Om utgiveren:


Samtiden presenterer et bredt spekter av temaer, skribenter og sjangrer for å skildre og analysere vår egen samtid, alt i et format som gjør det mulig å gå i dybden der dagspressen haster forbi.

Samtiden ønsker å vise at det er mulig å skape selvstendige, frie dagsordener også uten ressursene til en stor dagsavis – så lenge man er drevet av ønsket om å fremme vesentlige saker og modige debatter. Artikler i Samtiden er ofte utgangspunkt for debatt i en rekke andre medier.

samtiden.no

Tegn abonnement her!

Merk:
Lenken fører til en ekstern nettside. Tekstallmenningen har ikke abonnementshåndtering for dette tidsskriftet.

Kjøp tidligere utgaver

Andre likte også…

Meny