Tema i dette nummer er Barn: berikelse og belastning
Alle vil det beste for barna. Vi har aldri visst så mye som i dag om hvilke behov barn har og hva som hindrer den i å leve et godt liv.
Helene Guaker og Berit Mortensen mener samfunnet er i ferd med å svikte barna når de ankommer verden. Det er krise i fødselsomsorgen – og jordmødre gjør opprør.
Flere av artikkelforfatterne stiller spørsmål om vi, tross all vår velvilje, i møte med barn egentlig ikke har plass til dem i vårt produktive, effektive, travle samfunn. Per Magnus gir oss flere forklaringer på de stadig minkende fødselstallene.
Alle er enige om at det er viktig å lytte til barna. Da må vi i alle fall gjøre det vi kan for å lytte til spedbarna, mener Eystein Våpenstad og Brynulf Bakkenget. De forsker på hva spedbarn vil fortelle – og de har mye på hjertet. Ikke alt liker voksne å høre.
Eivor Oftestad begynner sin artikkel med at barn, uansett hvordan de har blitt til – på laboratoriet, via surrogat, i et tradisjonelt ekteskap, ved inseminasjon eller av en voldtekt – er like verdifulle og unike.
Psykolog Gunvald Hermundstad går tilbake til Pushwagners traumer og opplevelser i barndommen for å kaste lys over hvem han var og hva som preget hans kunst.